Kvalitetni bazeni za okućnicu

Bazeni Power Steel

Ako živite daleko od mora, ljetne vrućine znaju predstavljati veliki problem i potrebno je pronaći alternativu za povremeno osvježenje. U posljednjih 10ak godina sve većom dostupnošću i jeftinijom cijenom su bazeni postali neophodan dodatak okućnica, jer omogućavaju ugodno obiteljsko druženje bez stresa. 

Ulaganje u bazen predstavlja odličnu opciju za podizanje okućnice na viši nivo, a ovisno o planiranom budžetu možete odabrati izgradnju bazena ili kupiti nadzemni bazen. Kroz ovaj tekst malo ćemo vas više upoznati s njima, kako odabrati kvalitetan i uputiti vas u to kako se održavaju bazeni.

Vrste bazena

Postoje tri glavne vrste na koje se dijele bazeni, a to su:

  • ukopani ili ugradbeni
  • poluukopani ili poluugradbeni
  • nadzemni

Najveća razlika kod ovih vrsta je u cijeni, ali osim toga i u dugotrajnosti i udobnosti koju pružaju. Ukopani bazeni su najbolji odabir jer će se savršeno uklopiti u okućnicu i izgledaju najbolje. Osim toga, oni znatno povisuju vrijednost nekretnine, a također su veći od drugih oblika.

Polu ukopani bazen ima dio iznad, a dio ispod tla. Nije često rješenje za nekretnine, no odlično je rješenje za postavljanje na neravne površine. Cijena ovog bazena je nešto manja od potpuno ukopanog, no i dalje će zahtijevati pozamašan budžet zbog potrebnih radova. Ako tražite jeftinu alternativu, tada je nadzemni bazen najbolji odabir.

Nadzemni bazeni za kuću

Nadzemni bazeni za okućnicu su najjeftinije rješenje, no istodobno i vizualno najmanje atraktivno. Osim toga, u većini slučajeva su manji i neće omogućiti plivanje. Prednost kod ovih bazena je što ih možete sklanjati s okućnice za vrijeme zime ili prema potrebi premještati.

Bazen za obitelj
Pravokutni bazen za obitelj

Ovakvi bazeni mogu se pronaći u raznim trgovinama, no ako tražite nešto kvalitetnije rješenje, zasigurno biste se trebali odlučiti za neku trgovinu koja je specijalizirana za njihovu prodaju.

Odabir bazena

Kod odabira bazena morate si postaviti nekoliko pitanja:

  • koja veličina bazena odgovara prostoru?
  • koliko ljudi planirate da stane u njega?
  • koji oblik bazena i dubinu preferirate?

Nakon što ste odgovorili na ova jednostavna pitanja, možete krenuti u potragu za idealnim koji će se uklopiti u vašu okućnicu. Bilo da tražite manji bazen za povremeno osvježenje ili bazen veće veličine za plivanje, u ponudi se danas mogu pronaći bazeni svih veličina. Također, možete birati između raznih oblika:

  • okrugli
  • izduženi ili pravokutni
  • bazen slobodnog oblika

Prilikom odabira bazena morate pronaći i neke druge stvari, poput ljestvi za bazen i sustava za filtriranje. Bez toga će pristup bazenu biti otežan, a ujedno će se voda brzo prljati i neće biti prigodna za ljude. 

Održavanje bazena

Kako svojstva vode bila kvalitetna, neophodno je redovno brinuti o tome da su bazeni filtrirani i održavani potrebnim sredstvima. Ovo je od izrazite važnosti na početku sezone, prije prvog kupanja, a prva stvar koju morate napraviti je test vode. Tako ćete znati koja sredstva i koliko morate koristiti, sve dok ne dođete do zadovoljavajućih svojstva za kupanje.

YouTube video
Video: 5 savjeta za održavanje bazena u dvorištu

Prije svega, morate provjeriti sustav filtera i očistiti ih barem jednom tjedno. Imajte na umu da u ukopanom bazenu van sezone ostavite vodu, jer ona štiti keramiku od propadanja. Također, potrebno je staviti i zaštitu od leda i koristiti tekućinu za zimu, kako ne bi došlo do zaleđenja vode.

Kloriranje vode u bazenu

Kloriranje vode u bazenu je od iznimne važnosti za sprječavanje algi i bakterija, tj. za dezinfekciju vode u bazenu. Putem klora se regulira pH vrijednost vode, a najčešće se koriste tablete koje sadrže algicide i klor zajedno. Tako se rješavaju svi problemi svojstva vode i vraća ju se u kvalitetno stanje za kupanje. Kvaliteta vode se mora često provjeravati, pogotovo nakon kiše, kako bi bazen bio siguran za ljude. Osim toga, bitno je redovno čistiti tlo dno i površinu bazena, od raznih prljavština koje se mogu nakupiti.

YouTube video
Kako dodati tablice klora u svoj bazen

Kloriranje vode je od iznimne važnosti kod održavanja bazena, a za veće bazene može se koristiti i robot za čišćenje zidova i dna. Osim toga, postoje i razna druga sredstva koja će pomoći da kloriranje vode u bazenu ne radite često, već da klor dulje traje u njemu. Sunce ili neke druge prirodne stvari uništavaju svojstva vode, pa je bitno da brinete o tome da klor traje što dulje. Tu vam može pomoći stabilizator klora. 

Ako nemate dovoljno iskustva u održavanju bazena, svakako se prije opuštanja konzultirajte s nekom profesionalnom firmom, koja će vas uputiti u cijeli postupak i pomoći vam oko odabira sredstava za održavanje. 

Članci iz iste kategorije: