Neka vaš dnevni boravak zablista

Uređenje dnevnog boravka veoma je važno, s obzirom da je to jedna od prostorija u kojoj provodimo najviše vremena tijekom dana. Odabir regala jedan je od najvažnijih odabira koju ćete napraviti za uređenje dnevnog boravka. Naravno ne smiju se zaboraviti niti sjedeće garniture. Zajedno, ove dvije stavke čine srce svakog dnevnog boravka. 

Želite li vrijeme provoditi u modernom, lijepo uređenom i ugodnom prostoru, onda je odabir regala za dnevni boravak jedan od najvažnijih koraka koji ćete napraviti tijekom uređenja. Razmislite o stilu u kojemu želite urediti prostor, a provjerite i postoje li određena ograničenja što se tiče dimenzija.

Obratite pozornost na dimenzije namještaja

Dimenzije regala za dnevni boravak jedna su od ključnih informacija o kojoj ovisi kako će on funkcionirati u prostoru. Imate li manji dnevni boravak, morate imati na umu kako masivni, veliki i visoki regali za dnevni boravak u njima neće dobro funkcionirati. 

Ako niste sigurni kako uklopiti ovaj komad namještaja u prostor, dobra ideja je koristiti stare kutije od većih kućanskih aparata tako da ih poslažete u okvirne dimenzije regala. Tako ćete vidjeti koliko prostora on zauzima. Ako nemate kutije, sličnu stvar možete napraviti i sa starim papirom, tako da ga poslažete u dužini i širini željenog modela. Na taj način lakše ćete odrediti kako pozicionirati ovaj veliki komad namještaja naspram sjedeće garniture.

Lakša organizacija prostora u domu

Kako biste u svoj regal za dnevni boravak mogli organizirati sve sitnice koje su vam bitne, obratite pozornost na njegov dizajn. Generalno govoreći, treba izbjegavati modele koji nude samo jednu vrstu prostora za pohranu. Kombinacija otvorenih i zatvorenih polica te ladica omogućit će vam da istovremeno organizirate sitnice poput:

  •  ključeva
  •  dekoracija
  •  novčića
  •  kartica
  •  sličnih manjih stvari

S druge strane, u zatvorene police moći poslagati veće stvari poput:

  •  knjiga
  •  pića
  •  glazbenih CD-ova
  •  DVD-ove i sl.

Otvorene police su pak savršene za slaganje bitnih, lijepih sitnica koje su vam važne, poput suvenira i fotografija.

Obratite pažnju na materijale namještaja

Kod odabira regala za dnevni boravak, boje i materijali učinit će mnogo u promjeni izgleda. Imate li veći model, izbjegavajte monotone komade koji nude samo jedan ton i jednu vrstu materijala, jer to regal može učiniti dosadim. 

Kombinacija više materijala poput staklenih i drvenih površina te na primjer metalnih ručki savršena je kako bi namještaj izgledao dinamično. Uz to ponudit će vam više fleksibilnosti kod uređenja i organizacije prostora. Drvo i uzorak godova također je odličan za razbijanje jednoličnosti većih površina, jer će na njima stvoriti suptilan, no svejedno primjetljiv uzorak koji će veliku površinu razbiti na manje dijelove.

Stil prostora

Za svaki prostor dobro je imati barem okvirnu ideju stila i palete boja u kojoj ga uređujete jer tako ćete osigurati da se namještaj koji ste odabrali međusobno nadopunjuje. Regal za dnevni boravak i sjedeća garnitura dva su najbitnija dijela dnevnog boravka, pa je važno da se ne “tuku” kada je u pitanju stil i izgled. 

Želite li prostor urediti izvan granica samo jednog stila, pokušajte ova dva komada namještaja povezati paletom boja ili pak materijalima koji se već koriste u prostoru. Tako ćete stvoriti skladniju sliku u prostoru.

Sjedeće garniture su središnji komad namještaja u domu koji pruža udobnost, funkcionalnost i estetski dojam.

Mjesta za sve sitnice u domu

Možda ste za svoj dnevni boravak odabrali savršen regal, no postavite li ga na krivo mjesto u prostoru, on se neće dobro uklopiti. S obzirom da je njemu potrebno dovoljno prostora za pristup i otvaranje ladica ili vrata ormarića, izbjegavajte postavljanje sjedeće garniture okomito na regal. Idealno bi bilo da ova dva komada namještaja mogu stajati nasuprot jedan drugome. Ako se vaša sjedeća garnitura sastoji od više komada, onda organizirajte prostor tako da je regal za dnevni boravak sličan najvećoj sjedećoj površini garniture, kako bi prostor izgledao prirodnije.

YouTube video

Prostor za odmor

Kod odabira sjedeće garniture dobro je razmisliti o tome koliko vam je važno očuvanje prostora, a koliko fleksibilnost. Jedna, veća sjedeća garnitura pružit će vam mogućnost da je istodobno koristite s više ljudi. Ipak, s druge strane, imajte na umu kako se veće sjedeće garniture teško mogu premještati, a u prostoru lako mogu djelovati masivno. 

Imate li veliku sjedeću garnituru, svakako prostor balansirajte drugim komadom namještaja prave veličine, kako ne biste pretrpali prostor. Imate li pak nešto više prostora, onda je sjedeća garnitura napravljena od više manjih jedinica poput dvosjeda, trosjeda ili fotelje odlična ideja jer nudi prostor za sjedenje za sve, ali i jednostavno preuređenje prostora po potrebi.

Članci iz iste kategorije: