Obogatite vanjski prostor uz dobru vanjsku rasvjetu

Vanjska rasvjeta

Uređenje vanjskog prostora jednako je važno kao i uređenje unutrašnjeg prostora, pogotovo ako za vrijeme toplijeg dijela godine uživate u provođenju vremena vani. Osim lijepih i zdravih biljaka te kvalitetnog vanjskog namještaja, uživanje u vanjskom prostoru također će biti lakše ako imate i kvalitetnu vanjsku rasvjetu, koja će produžiti vrijeme u kojem možete boraviti vani. 

Bilo da uređujete samo prostor pri ulazu u dom ili pak želite stvoriti i lijep prostor za duži boravak i druženje vani, vanjska rasvjeta veoma je važna. Pronalazak dobrih rasvjetnih tijela jednostavan je ako znate što tražite, a uz kreativan pristup, vaš će vanjski prostor izgledati upravo kako vi to želite.

Ograničenja vanjskog prostora

Učinkovita vanjska rasvjeta mora se dobro odabrati, pa prije nego što krenete u kupnji, dobro je znati koja su ograničenja prostora te koji je vaš krajnji cilj.

Razmislite o tome želite li prostor osvijetliti samo kako biste se po njemu mogli sigurno kretati za vrijeme mraka, ili pak želite u njemu želite i boraviti. Provjerite koliku je površinu potrebno osvijetliti, ali i imate li pristup priključcima poput struje. Razmislite i o tome koliko svjetla želite u prostoru, te što ćete s vanjskom rasvjetom van sezone, na primjer po zimi.

Također, ne propustite sljedeći članak: Redovita košnja trave za prekrasan travnjak

Vanjska rasvjeta za prostor za druženje

Uređenje vanjskog prostora za boravak i druženje uključuje i razmišljanje o vanjskoj rasvjeti. U prostoru za boravak važno je dobro osvijetliti radne površine, poput stola. Ipak, treba izbjegavati jedan jak izvor svjetlosti, pogotovo ako se on nalazi na poziciji u kojoj bi mogao smetati ljudima koji pod njim borave. 

Za prostor za druženje najbolje je odabrati nekoliko rasvjetnih tijela, poput:

  •  solarnih lampi
  •  sitnih LED lampica
  •  jednog nešto jačeg rasvjetnog tijela u sredini prostora

To rasvjetno tijelo u sredini prostora bi bilo dobro da je pozicionirano tako da sjaji direktno na površinu ispod sebe. Tako ćete stvoriti dobro osvijetljen prostor bez direktnog svjetla koje smeta.

Osvijetljavanje prostora za kretanje

Prostor kao prilaz kući ili garaži važno je dobro osvijetliti kako biste se lako mogli kretati po njemu za vrijeme dana kada nema mnogo svjetla. LED reflektori odlična su ideja, jer ne troše mnogo električne energije te se jednostavno postavljaju, a dugovječni su, pa ne morate brinuti o njima.

Vanjska rasvjeta na terasi kuće
Vanjska rasvjeta na terasi kuće

Odlična je opcija također uložiti u modele LED reflektora koji imaju senzor pokreta, kako bi se palili samo kada im priđete. A to može biti i dodatan izvor osiguranja doma jer će se svjetlo upaliti kada god mu se netko približi. Ipak, imate li ljubimce vani, ovo rješenje možda nije najbolje.

Sezonska rasvjeta

Kod biranja vanjske rasvjete, veoma je važno razmisliti i o tome hoće li ona biti stalna ili pak samo sezonska. Imajte na umu i vremenske prilike u predjelu u kojemu živite kod odabira mjesta za rasvjetna tijela.

YouTube video
Rješenje za vanjsko osvjetljenje

Na primjer, živite li u području u kojemu sniježi tijekom zime, rasvjetna tijela koja su na tlu treba postaviti tako da ne smetaju za vrijeme čišćenja snijega. Ili se pak odlučite za privremenu rasvjetu, kao što su solarne lampe, koje jednostavno možete postaviti i maknuti po potrebi. Imate li stalno osvjetljenje, također razmislite o tome kako će ono izdržati vlažno i hladno vrijeme, kišu ili jak vjetar.

Prilagodite rasvjetu prostoru

Kada se radi o osvjetljavanju vanjskog prostora, veoma je važno surađivati s prostorom koji osvijetljavate. Prostor pod vedrim nebom nećete moći osvijetliti odozgo bez većih radova, pa stoga provjerite koje se opcije nude za rasvjetu s poda. Razmotrite i izgled prirode u vanjskom prostoru koji osvjetljavate. Krošnja drveta također može biti i odlično mjesto za pozicioniranje vanjske rasvjete za prostor za druženje ljeti, pogotovo kada se radi o solarnim lampama i svjetlima koja ne traže priključak struje. 

Razmišljajte van okvira i potražite kreativna rješenja koja su komplementarna prostoru u kojemu se nalazite. Tako će osim što je dobro osvijetljen, vaš prostor također izgledati lijepo.

Solarne lampe

Ponekad je za vanjski prostor potrebno osvjetljenje koje će vam olakšati kretanje po vanjskom prostoru po mraku, bez potrebe da se osvijetli cijeli prostor. Učinkovite solarne lampe odlična su ideja za takve uvjete. Klasične solarne lampe nije potrebno održavati te im ne treba dodatan izvor energije, a po mraku svijetle dovoljno da njima možete označiti put kojim se treba kretati. 

Solarne lampe odlična su ideja za vrtne puteve ili pak ako želite jednostavno rješenje uz koje ćete biti bez brige i mnogo održavanja.

Poprečni linearni ležajevi se također zovu radijalni ležajevi i kod njih je sila okomita na os ležaja. Više možete pročitati u članku sa naslovom “Linearni ležajevi za sve strojeve“.

Članci iz iste kategorije: