Linearni ležajevi za sve strojeve

Poprečni linearni ležajevi se također zovu radijalni ležajevi

U svijetu inženjerstva i strojarstva jako je bitno poznavati svu terminologiju. Mnogi nisu upoznati s time koliko su ova polja opširna i koliko su svi ti strojevi komplicirani i bitni. Svaki stroj ima jako puno dijelova, svaki dio mora ispunjavati svoju potpunu funkciju i kad god neki dio ne radi u potpunosti, cijeli stroj može biti u problemu. Nije najveći strah da neće raditi, već da će nastati greška koja će uništiti trenutni mehanizam. Linearni ležajevi su jedni od najbitnijih dijelova svih strojeva, te ih je neophodno zamijeniti u slučaju problema.

Što su linearni ležajevi?

Poznavanje svakog dijela, njegove funkcije i kvalitete dosta je bitno, a jedan od temeljnih termina koji svaki strojar mora znati je ležaj. Linearni ležajevi su je određeni strojni dijelovi koji služe da se pokretni dijelovi vode unutar njih, na njima ili uz njih.

Linearni ležajevi
Linearni ležajevi odlične kvalitete

Pokretni dio može biti recimo kotač, osovina, neki rotor ili nešto slično, a ležaj je prostor koji osigurava da se taj rotirajući ili dinamični dio ne pomakne toliko da nastane problem u sustavu. Jedna jako bitna zadaća svih ležajeva je ta da se smanji trenje između dinamičnih dijelova, da se održi balans i da stroj bude stabilan za prenošenje i korištenje u velikom broju situacija. Ovisno o tome kako sila djeluje na ležaj, linearni ležajevi se dijele na poprečne i uzdužne. 

Vrste ležajeva

Poprečni linearni ležajevi se također zovu radijalni ležajevi i kod njih je sila okomita na os ležaja. Uzdužni ležaj je onaj kod kojeg sila djeluje u smjeru osi ležaja. Ima i kombiniranih, ali to nama sada nije bitno. Mi se želimo posvetiti linearnim ležajima i svim bitnim karakteristikama istih. Užasno je bitno da svaki ležaj bude jako pomno smišljen i da bude konstrukcijski ispravan.

Linearni ležajevi su određeni strojni dijelovi
Linearni ležajevi – osovina

On mora imati egzaktne mjere o kojima jako ovisi i opterećenje i brzina okretanja i životni vijek. Zbog toga svaki dio mora biti vrlo pomno osmišljen i odrađen.  To da je neki ležaj linearan znači samo da je kretanje na njemu linearno, on ne mora nužno biti kompletno ravan. Postoje i zaobljene verzije koje kruže, ali je kretanje ravno bez ikakvih skretanja – stoga je linearno i nazivaju se linearni ležajevi.

Gdje se mogu kupiti linearni ležajevi?

Ponekad se može raditi i o sustavu, dakle nije samo jedan element već je skup elemenata koji su zajedno zavareni ili sjedaju jedan u drugoga te tako omogućuju gibanje strojnih dijelova. Dodaci koji se koriste uz ležajeve su navojna vretena, linearne vodilice, sustavi koji pozicioniraju, ali i trapezasto vreteno. Danas postoji jako širok izbor svih ovih proizvoda i online možemo proučiti različite asortimane.

YouTube video

To obično svima preporučujemo jer tako mogu dobiti okvirnu ideju o cijeni koja ih čeka u dućanu ili kod strojara ili pak u tvornici. Ideja je ta da vam ne naplate više nego na online trgovini, pogotovo ako se radi o nečemu čega ćete uzeti mnogo, a linearni ležajevi online se mogu pronaći po odličnim cijenama.

Koji brend linearnog ležaja kupiti?

Danas je u svijetu strojarstva jako popularan brend SKF. Često njihov brend označava izvrsnu kvalitetu i vrlo dobre proizvode. Neka vam ovo bude pravilo od oka jer trebate znati i da su proizvodi ovog brenda ponekad malo skuplji od ostalih proizvoda, no to je tako jer plaćate za fenomenalno iskustvo i sigurnost u svom procesu proizvodnje. Linearni ležajevi odlične kvalitete se mogu kupiti i na tuli.hr web stranici.

Što je trapezno vreteno?

Spomenuli bismo dodatno i komponentu koja se naziva trapezno vreteno. Jako je bitno da pratite egzaktne dimenzije koje su vam potrebne i da se osigurate da je površinska tvrdoća dovoljno visoka, barem iznad 160 HB-a. Točnost koraka, pogotovo u dinamičnosti, mora biti visoka i tražite manje od 0.2 mm greške za barem 30 centimetara. Ako je greška veća od toga, automatski se smanjuje sigurnost vaše proizvodnje. Ponekad će vam proizvođač sam napraviti određenu strojnu obradu koju trebate ako se radi o nekoj većoj suradnji ili ako imate povijest s tim brendom. Svakako istražite sve svoje opcije, pregledajte različite trgovine i pogledajte njihove politike poslovanja, eventualno dostave i povrate. Trapezno vreteno je veoma bitno kod strojeva.

Kad se bavite kompliciranim strojarskim projektom, puno je stvari koje mogu poći po krivu, ali je također puno stvari gdje se može uštedjeti. Korak po korak, dobit ćete jeftiniju proizvodnju. Ipak, nikad ne treba izgubiti dio kvalitete zbog cijene proizvoda – uvijek prvo trebate razmišljati o efikasnosti i sigurnosti, a onda o svemu ostalome. Trapezno vreteno ima važan zadatak i potrebno je da bude kvalitetno.

Članci iz iste kategorije: