Roštilj na ugljen

Ukoliko govorimo o nekom klasičnom tipu roštilja, onda bi to definitivno bio roštilj na ugljen. Pravi ljubitelji roštilja uvijek će reći da je upravo to onaj pravi roštilj, a da su svi drugi tipovi po kvaliteti iza njega. To temelje na činjenici da samo takav roštilj daje karakterističan miris i okus hrani koji se na njemu ispeče. Taj miris i okus daje izgaranje ugljena i drva koje pečenjem hrana poprimi.
rostilj-na-ugljen-2
Tržište je prepuno roštilja i danas ih možemo pronaći u gotovo svakom šoping centru stoga i ne čudi njihova popularnost.

Vrste roštilja na ugljen

Kao i kod drugih tipova, roštilji na ugljen dolaze u nekoliko oblika. Najzastupljeniji su oni prijenosni. Oni se sastoje od 3 ili 4 nogice na kojima je posuda u koju se stavljaju ugljen i drva i na nju se onda stavlja rešetka. Nerijetko imaju i kotačiće i s obzirom da su malih dimenzija, lako ih je premještati s jednog mjesta na drugo. Skuplji modeli sadrže još i preklopni dio, odnosno poklopac kojim se može u potpunosti prekriti rešetka. To dovodi do toga da vrući zrak kruži unutar poklopca i hrana se može brže i ravnomjernije ispeći.
Osim ovog oblika, mnoga dvorišta i vrtove krase veliki zidani roštilji. Oni mogu biti sazidani od raznih materijala i izgledati vrlo atraktivno. U sredini se obično nalazi ograđeni dio u koji se stavljaju ugljen i drva, a iznad se stavlja rešetka koja se može postaviti u više položaja, više ili niže, ovisno o jačini topline. Iznad rešetke je obično dugačak dimnjak kroz koji izlazi dim.
rostilj-na-ugljen-1

Savjeti za korištenje

Postoji nekoliko stvari na koje moramo obratiti pozornost kako bi što bolje ispekli hranu na roštilju na ugljen. Kao prvo, ugljen koji koristimo mora biti suh inače će mu trebati jako puno vremena za sagorijevanje. Što se tiče samog pečenja, mnogi rade grešku i stavljaju hranu na rešetku dok ugljen i drva nisu skroz sagorjela.
rostilj-na-ugljen-3
To onda dovodi do toga da se hrana jako brzo ispeče i dobije neprivlačnu crnu boju. Stoga je bolje pričekati da sve sagori i onda hranu peći duže na nižoj temperaturi. Također, ukoliko imamo verziju roštilja sa poklopcem, nije ga preporučljivo često otvarati jer se tako toplina brzo raspršuje i onda pečenje pod poklopcem zapravo gubi smisao.

Članci iz iste kategorije: