Sva veća potražnja za klima uređajima

Klima uređaji u kuhinji

Klima uređaji nekada su nedvojbeno bili luksuz koji su si samo rijetki mogli priuštiti, dok se oni danas gotovo podrazumijevaju u svakom domu. Nekada su se koristili samo za hlađenje prostora, dok se oni danas koriste i u svrhu zagrijavanja prostora. Upravo to je u posljednje vrijeme postao jedan od glavnih načina zagrijavanja prostora kod osoba koje žive u prostorima u kojima ne postoji centralno grijanje. 

Ono što je odlična vijest je to da danas postoje i vrlo sofisticirane klime koje štede električnu energiju, a imaju jednaku, a ponekad i puno veću učinkovitost od starijih modela.

Koji klima uređaj odabrati

S obzirom na ubrzan razvoj industrije i proizvodnje uređaja za rashlađivanje te upotrebu i inkorporaciju sve različitijih dijelova te načina montaže klime, danas na tržištu postoji velik broj različitih modela. Tako kada su u pitanju klima uređaji možete birati između:

  • Mobilnih – vrlo su praktični jer ih možete seliti iz jedne prostorije u drugu, cjenovno su vrlo pristupačni kao ulaganje, no tijekom rada oni ipak koriste nešto više električne energije od klasičnih klima uređaja. Ipak, ova vrsta zahtijeva postojanje odvoda za topli zrak, samim tim i bušenje zida za njegovu montažu
  • Split – najkorišteniji model koji podrazumijeva postojanje vanjske i unutarnje jedinice za što je potrebna specifična montaža klime
  • Mono split – model sličan prethodnom koji podrazumijeva postojanje unutarnje i vanjske jedinice klima uređaja 
  • Multi split – model koji podrazumijeva postojanje dviju ili više unutarnjih jedinica i jedne vanjske jedinice

Odaberite dovoljno snažan model za hlađenje prostora

Osim odabira prikladne vrste klime s obzirom na broj njezinih jedinica te specifičnost montaže, važno je prilikom kupnje obratiti pozornost i na njezinu snagu koja će odlučiti o tome hoće li se prostor učinkovito i uz što manji gubitak energije dobro ugrijati ili rashladiti ili ne. Snaga prosječnih klima uređaja za kućanstva, prema mišljenju stručnjaka, trebala bi biti između 2,5 i 5 kW pri čemu je snaga od 3,5 kW najčešća i najidealnija. 

Klima uređaji
Klima uređaji u dnevnom boravku

Idealnu snagu za svoj prostor odredit ćete na način da kvadraturu prostora podijelite s 10. Osim toga, faktori poput orijentacije prostora, kvalitete izolacije prostora te njegove namjene i postojanja ostalih električnih uređaja također utječu na to kolika je idealna snagu klima uređaja kako bi on bio efikasan.

Sofisticirana tehnologija izrade rashladnih uređaja

Kao što je ranije navedeno, danas na tržištu postoje i modeli koji su vrlo učinkoviti, a pritom štede električnu energiju. Takva vrsta zove se inverter klima uređaji. Naime, inverter tehnologija je tehnologija kod koje se brzina rada kompresora prilagođava potrebama prostora za hlađenjem ili grijanjem. Tako ova vrsta klime na početku radi snagom i do 140 %, a kada se prostor približi ciljanoj temperaturu njegov rad se smanjuje. 

Klima uređaji Hitachi
Klima uređaji Hitachi

Ovim načinom rada inverter klima uređaji uvelike štede električnu energiju, tiši su te nema velikog skoka u temperaturi. Iako su nešto skuplji prilikom kupnje od klasičnih modela, dokazano je da oni dugoročno predstavljaju puno bolje ulaganje od ulaganja u klasične modele. 

Održavanje klime

Bez obzira na to koju vrstu odabrali, vrlo je važno da je redovno održavate kako bi ona za vrijeme svog rada bila što efikasnija. Ono što se uvijek preporučuje je da održavanje klima uređaja prepustite profesionalcima, odnosno osobama koje se razumiju u njihov rad i njihovo održavanje.

YouTube video
Kako očistiti kučni klima uredjaj i kako i čime održavati

Naime, svako nestručno održavanje može rezultirati dodatnim problemima, a ponekad čak i oštećenjima samih jedinica zbog čega dolazi do dodatnih troškova i problema u radu.

Montažu klime prepustite profesionalcima

Prilikom kupnje klima uređaja svakako biste se trebali posavjetovati sa stručnjacima u tom području koji će vam na temelju svog iskustva i znanja dati najbolje savjete oko toga koji model odabrati za svoj prostor. Nakon odabira uvijek slijedi montaža klime koju obavezno moraju provoditi stručnjaci.

Naime, montaža klime vrlo je zahtjevan posao koji zahtjeva poznavanja brojnih procedura i postupaka vezanih uz električne i plinske instalacije. Savjet stručnjaka je da montažu klime uvijek obavljaju ovlašteni montažeri koji daju garanciju za svoj rad i koji vrše usluge kasnijeg održavanja. Tek kad pronađete osobe koje obavljaju montažu klime na ovaj način možete biti sigurni da će ona biti učinjena dobro i kvalitetno. Prilikom kupnje u trgovini najbolje se odmah raspitati kome povjeriti taj zahtjevan posao jer većinom trgovine imaju sklopljen ugovorim s izvođačima takvih radova pa možete biti sigurniji da će posao biti ispravno izveden.

Članci iz iste kategorije: