Samo roštilj na ugljen daju hrani karakterističan miris dima

Roštilj na ugljen je najprodavaniji tip roštilja. Koristi se dosta za osobne potrebe, ali isto tako i u raznim restoranima koji tada posebno naglašavaju da koriste upravo taj tip roštilja. Ono što ga izdvaja od ostalih tipova roštilja je specifičan miris koji hrana poprima prilikom izgaranja drva i ugljena.roštilj na ugljen
Moguće ga je kupiti u raznim specijaliziranim trgovinama, ali i u mnogim trgovinama sa sa raznolikom robom.

Modeli roštilja na ugljen

Moguće je pronaći mnoštvo različitih modela. Najjeftinije se može proći kupnjom jedne rešetke na koju se stavlja hrana i ispod koje se loži vatra. Rešetka je lako prenosiva i to je najčešći odabir onih koji vole roštiljati na otvorenom.
Model koji je također vrlo zastupljen je onaj prijenosnog roštilja koji se sastoji od posude za loženje vatre iznad koje se nalazi rešetka, a sve se nalazi na nogicama. One ponekad imaju kotačiće pa se lako premješta s mjesta na mjesto. Neki dolaze i sa dodatnim poklopcem kojima se rešetka može prekriti. Na taj način je moguće još brže ispeći hranu jer se sva toplina zadržava ispod poklopca. Takvi modeli također nisu skupi i idealni su za povremena roštiljanja. Dolaze u nekoliko veličina pa se potrebno odlučiti za onu najoptimalniju, ovisno o količini hrane koju ćemo najčešće peći.
Najskuplji su zidani roštilji. Mogu biti izrađeni od različitog materijala i u pravilu su napravljeni tako da je u sredini dio predviđen za loženje vatre povrh kojeg se postavlja rešetka. Rešetka se postavlja u utore sa svake strane i iznad nje se nalazi dimnjak kroz koji se odvodi dim tokom pečenja.

Korisni savjeti

Kako bi se hrana što bolje ispekla, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari. Prije samog stavljanja hrane na rešetku treba sačekati da se drva i ugljen razgore. Ako se hrana postavlja prerano, vatra može zahvatiti hranu koja zbog toga može izgorjeti. Ugljen koji se koristi mora biti suh kako bi ravnomjerno sagorijevao, ostavljao malu količinu pepela i dobar žar. Umjesto ugljena moguće je koristiti i brikete. Oni brzo sagorijevaju pa će sama priprema vatre biti još brže gotova. Također, potrebno se uvjeriti da su otvori za zrak otvoreni kako bi zrak bolje cirkulirao kroz sami roštilj.

https://www.youtube.com/watch?v=NhJ3ancQMkc

Članci iz iste kategorije: