Unutrašnja rasvjeta za bolji život

Unutrašnja rasvjeta

Dobra unutrašnja rasvjeta uvelike može utjecati na percepciju doma, olakšati rad i povećati učinkovitost. S druge strane, promjena osvjetljenja također može promijeniti atmosferu u prostoru, čak i više no na primjer promjena pokućstva ili boje zidova. Stoga osvjetljenju doma treba pristupiti ozbiljno i metodički, kako bi u svakom kutku gdje je to potrebno osigurali dovoljno svijetlosti za rad koji se tamo obavlja.

Ipak, s osvjetljenjem ne treba pretjerivati, jer pretjerano osvjetljenje može uzrokovati neugodu, brzo umaranje očiju, pa čak i glavobolje, što su sve nuspojave koje zasigurno ne želite imati od osvjetljenja u vlastitom domu. Zato istu razinu pažnje koju posvećujete uređenju doma, posvetite i osvjetljenju.

Prirodno i svjetlo iz lampi

Prije no što se upustite u instalaciju dodatnih rasvjetnih tijela, razmislite o tome što u prostoru možete napraviti kako bi bio bolje osvijetljen. Jedan od bitnih aspekata je raspored prozora i raspored prostorija u kući s obzirom na strane svijeta. Prostorije okrenute prema istoku i zapadu biti će osvjetljene jače u jutro ili na večer, a tijekom dana će se osvjetljenje u tim prostorijama mijenjati.

Unutrašnja rasvjeta

Prostorije okrenute istoku bitno je dobro osvijetliti, kako bi tijekom dana imale dovoljno svjetla za rad, dok je u prostorijama okrenutim zapadu bitno posvetiti pozornost na hlađenje tijekom ljeta. Prostorije okrenute sjeveru općenito su najlošije osvjetljene prirodnim svjetlom, pa je u njima potrebna dobra unutrašnja rasvjeta, dok su prostorije okrenute jugu dobro osvjetljenje bez obzira na doba dana ili godine.

Pročitajte također: Sva veća potražnja za klima uređajima

Trikovi koji prostor čine boljim

Kada utvrdite gdje u prostoru vam je potrebna unutrašnja rasvjeta, također se možete poslužiti trikovima koji će promijeniti izgled sobe. Za vizualno veći prostor koristite zidne lampe uperene u strop, a rasvjeta je potrebna i u kutovima prostorije. Za vizualno višu prostoriju koristite vertikalno osvjetljenje, a za ugodniji topliji izgled prostora koristite toplu unutrašnju rasvjetu. Za radne sobe se pak odlučite za hladna svijetla, koja će omogućiti bolje osvjetljenje.

YouTube video

U svakoj prostoriji osvijetlite radni prostor – radni stol, kuhinjske elemente, umivaonik i prostor kod ogledala, blagovaonski stol i slično. Time ćete si omogućiti lakši rad. U prostorijama poput dnevnog boravka i spavaće sobe također ostavite prostora za fleksibilnu rasvjetu. Jedno glavno rasvjetno tijelo poput lustera i jedno ili nekoliko rasvjetnih tijela koja će pružati ambijentalno osvjetljenje, poput stolnih, stojećih ili zidnih lampi ili LED traka skrivenih iza rubova polica.

Članci iz iste kategorije: