Cjelogodišnja zanimacija uz drvene tegle za cvijeće

Drvene tegle za cvijeće vrlo su popularne

Sadnja biljaka i cvijeća za mnoge predstavlja način opuštanja zbog čega to mnogi prakticiraju. Sadnja cvijeća i briga o vrtu najčešće se događa u proljetnim danima kako bi se vrt pripremio za sadnju ili pak posadile biljke ili cvijeće koje će cvjetati u budućim toplijim danima. 

Kada je riječ o cvijeću, vrlo bitne za njihovu sadnju su žardinjere za cvijeće. One danas dolaze u različitim dimenzijama i materijalima izrade, a među popularnijima su svakako drvene tegle za cvijeće. Ovisno o tome koje bilje ili cvijeće sadite te u kojem prostoru se ono nalazite, možete odabrati različite vrste, oblike i dizajne.

Zašto drvene tegle za cvijeće?

Suprotno brojnim mišljenjima, drvene tegle za cvijeće vrlo su popularne i estetski lijepe, a uz to ih je moguće i samostalno izraditi. Naime, drvo se vrlo lako obrađuje, nalazi se svuda oko nas i vrlo je otporno za vanjske utjecaje zbog čega je odličan izbor za izradu posuda za cvijeće. 

Drvene tegle za cvijeće
Drvene tegle za cvijeće su estetski lijepe

Osim što se mogu kupiti u trgovinama, moguće ih je i samostalno izraditi od ostataka daski, letvica, panjeva, starih bačvi i slično, a za odličan rezultat potrebno je samo malo volje i truda.

Vlastita izrada posude za cvijeće

Jedan od načina samostalne izrade drvenih tegli za cvijeće je korištenje komada starih daski, odnosno daski koje vam više nisu potrebne. Veličina će ovisiti će o tome koliko materijala imate. Ono što treba napraviti za izradu ovakve žardinjere za cvijeće je izrezati četiri jednaka komada daske, napraviti dno te daske pričvrstiti za dno te jednu za drugu.

YouTube video

Pri izradi ovakvih posuda od dasaka ili letvica savjetuje se njihovo podizanje od tla na nožice kako se drvo ne bi rascvalo kao i impregnacija drveta lakom protiv tamnjenja, ali  insekata te gljivica i plijesni. Ovakve posude moguće je napraviti i na metalnoj konstrukciji na koju bi se daske pričvrstile te tako bile još stabilnije, a ujedno imale i postolje podignuto od tla.

Za prekrasan vrt prepun biljaka

Idući način izrade drvenih tegli za cvijeće je njihova izrada od komada drveta, odnosno debla što izgleda vrlo prirodno te je odličan dodatak za svaki vrt, okućnicu i dvorište. Prvi korak u izradi ove vrste žardinjera za cvijeće je uklanjanje sredine debla ili drveta kako bi se u njega mogla staviti zemlja te zasaditi cvijeće. 

Drvene tegle za cvijeće uljepšaju vam dvorište

Taj postupak najbolje je raditi bušilicom velikog promjera koja će najbrže i najlakše ukloniti dijelove debla. Nakon toga se dijelovi mogu vaditi i dlijetom. Bitno je naglasiti da kao i kod svih vrsta i ova vrsta mora imati odvodne rupe na dnu niz koje će odlaziti višak vode. Iako je ovo nešto teži i zahtjevniji način izrade, rezultat dobiven na kraju oduševit će sve.

Najpopularniji modeli tegli za cvijeće

Jedna od najpopularnijih vrsta su svakako drvene tegle za cvijeće napravljene od drvenih bačvi. Ovakve modele najčešće možemo pronaći u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a ima ih gotovo svako dvorište, a ono po čemu se razlikuju je samo njihova veličina. Postupak njihove izrade je jednostavan:

  • Brušenje bačve brus papirom ili brusilicom
  • Bojenje kao zaštita od vanjskih utjecaja i nametnika

Ukoliko vam je bačva koju imate prevelika, možete ju prerezati na pola i dobiti dvije jednake drvene tegle za cvijeće, a ono što morate napraviti je postaviti dno na onom komadu bačve koji je prohodan. Osim brušenja i impregnacije, bačve koje ćete koristiti u te svrhe možete i prebojiti u željenu boju pazeći da se radi o boji za drvo i boji za vanjsku upotrebu.

Atraktivne žardinjere za cvijeće

Osim drvenih modela, danas se na tržištu mogu pronaći i razne žardinjere za cvijeće od drugih materijala. Ono što je važno napomenuti kod kupnje istih je da se prije konačne odluke o kupnji određenog modela svakako informirate i o tome koje vrste bilja i/ili cvijeća najbolje rastu u kojoj vrsti. 

Isto tako, jedan od vrlo važnih parametara pri odabiru je svakako i prostor u kojem će biti smještene. Tako su, primjerice, plastične žardinjere za cvijeće vrlo dobar izbor za sadnju cvijeća i biljaka na otvorenom. One su ujedno i najpristupačnija vrsta zbog čega se brojni odlučuju na njihovu kupnju. Druga opcija su i kamene ili keramičke žardinjere za cvijeće koje svakom prostoru daju dozu sofisticiranosti. U svakom slučaju, bez obzira za koju vrstu se odlučili, vaš vrt ili dvorište će svakako dobiti na atraktivnosti.

Članci iz iste kategorije: