Sustavi za navodnjavanje – prijatelji biljnog svijeta

Sustavi za navodnjavanje

Toplo vrijeme donosi sa sobom pravu čaroliju biljnog svijeta – bujne travnjake, šarene kamenjare, prekrasne vrtove i bogate povrtnjake. Sigurno se slažete, ljeti je biljni svijet izuzetno privlačan prizor za oči, ali i neopisiv užitak za nepce.

No, da bi u toj ljepoti uživali u ovo današnje vrijeme sve češćih i duljih razdoblja suše, nužno je pobrinuti se za adekvatno navodnjavanje svih tih biljnih ljepota koje nastojimo uzgojiti u našem dvorištu ili povrtnjaku.

Stoga, prije nego suša uništi sav mukotrpan rad, trud i ljepotu dvorišta, povrtnjaka, vrta ili travnjaka, osigurajte za svoju biljnu oazu potrebne količine vlage, a prikladno i efikasno rješenje s kojim ćete to postići su sustavi za navodnjavanje.

Što su sustavi za navodnjavanje?

Sustavi za navodnjavanje su svojevrstan umjetni oblik opskrbe zemlje vodom, u razdobljima izrazite suše ili pak za navodnjavanje onih kultura kojima je za rast i urod neophodna natprosječno visoka vlaga tla. Osim za uzgoj prehrambenih kultura, sustavi za navodnjavanje se mogu koristiti i za održavanje ljepote okoliša, poput travnjaka, drveća, grmlja, cvjetnih gredica i dr.

YouTube video

Navodnjavanje je zapravo širok pojam koji se odnosi na bilo koji način isporuke vode za uzgoj biljaka, a upotrebljava se od davnih vremena, u osnovi od početaka kultiviranja biljaka. Bilo koja vrsta biljke zahtijeva vodu kako bi rasla i napredovala. U mnogim slučajevima kiša nije dovoljna za postizanje tog cilja i upravo tu „uskaču“ sustavi za navodnjavanje.

Vrste sustava za navodnjavanje

Sustavi za navodnjavanje mogu podrazumijevati mnogo različitih oblika opskrbe tla vodom, od kanala za navodnjavanje do navodnjavanja kapljičnim sustavima, tzv. umjetnim kišenjem i još mnogo toga.

Sustavi za navodnjavanje

Kapljični sustavi za navodnjavanje, odnosno sustavi za navodnjavanje umjetnim kišenjem funkcioniraju na principu dodavanja vode nekoj kulturi na način da se ona ravnomjerno raspoređuje po površini koja se navodnjava, a sve to u obliku kišnih kapljica. Takvi sustavi za navodnjavanje koji oponašaju kišu mogu biti fiksni (nepokretni), polupokretni, pokretni (prijenosni) i samohodni.

Drugi najčešći način navodnjavanja je navodnjavanje kap po kap, poznato i kao lokalizirano navodnjavanje. Ovi sustavi za navodnjavanje rade na principu dovođenja vode putem cijevi do svake biljke i ispuštanje iste u okolno područje biljke na principu „kap po kap“. Ovakvi sustavi za navodnjavanje su vrlo popularni jer štede vodu, a istovremeno daju maksimalne rezultate.

Članci iz iste kategorije: