Unutrašnja rasvjeta za bolji život

Unutrašnja rasvjeta

Dobra unutrašnja rasvjeta uvelike može utjecati na percepciju doma, olakšati rad i povećati učinkovitost. S druge strane, promjena osvjetljenja također može promijeniti atmosferu u prostoru, čak i više no na primjer promjena pokućstva ili boje zidova. Stoga osvjetljenju doma treba pristupiti ozbiljno i metodički, kako bi u svakom kutku gdje je to potrebno osigurali dovoljno svijetlosti za rad koji se tamo obavlja.

Ipak, s osvjetljenjem ne treba pretjerivati, jer pretjerano osvjetljenje može uzrokovati neugodu, brzo umaranje očiju, pa čak i glavobolje, što su sve nuspojave koje zasigurno ne želite imati od osvjetljenja u vlastitom domu. Zato istu razinu pažnje koju posvećujete uređenju doma, posvetite i osvjetljenju.

Prirodno i svjetlo iz lampi

Prije no što se upustite u instalaciju dodatnih rasvjetnih tijela, razmislite o tome što u prostoru možete napraviti kako bi bio bolje osvijetljen. Jedan od bitnih aspekata je raspored prozora i raspored prostorija u kući s obzirom na strane svijeta. Prostorije okrenute prema istoku i zapadu biti će osvjetljene jače u jutro ili na večer, a tijekom dana će se osvjetljenje u tim prostorijama mijenjati.

Unutrašnja rasvjeta

Prostorije okrenute istoku bitno je dobro osvijetliti, kako bi tijekom dana imale dovoljno svjetla za rad, dok je u prostorijama okrenutim zapadu bitno posvetiti pozornost na hlađenje tijekom ljeta. Prostorije okrenute sjeveru općenito su najlošije osvjetljene prirodnim svjetlom, pa je u njima potrebna dobra unutrašnja rasvjeta, dok su prostorije okrenute jugu dobro osvjetljenje bez obzira na doba dana ili godine.

Pročitajte također: Sva veća potražnja za klima uređajima

Trikovi koji prostor čine boljim

Kada utvrdite gdje u prostoru vam je potrebna unutrašnja rasvjeta, također se možete poslužiti trikovima koji će promijeniti izgled sobe. Za vizualno veći prostor koristite zidne lampe uperene u strop, a rasvjeta je potrebna i u kutovima prostorije. Za vizualno višu prostoriju koristite vertikalno osvjetljenje, a za ugodniji topliji izgled prostora koristite toplu unutrašnju rasvjetu. Za radne sobe se pak odlučite za hladna svijetla, koja će omogućiti bolje osvjetljenje.

YouTube video
Dodajte ono nešto svom prostoru uz LED visilice

U svakoj prostoriji osvijetlite radni prostor – radni stol, kuhinjske elemente, umivaonik i prostor kod ogledala, blagovaonski stol i slično. Time ćete si omogućiti lakši rad. U prostorijama poput dnevnog boravka i spavaće sobe također ostavite prostora za fleksibilnu rasvjetu. Jedno glavno rasvjetno tijelo poput lustera i jedno ili nekoliko rasvjetnih tijela koja će pružati ambijentalno osvjetljenje, poput stolnih, stojećih ili zidnih lampi ili LED traka skrivenih iza rubova polica.

Članci iz iste kategorije: