Žardinjere – dodatak za estetski izgled prostora

Pojam “žardinjera” se najčešće odnosi na velike posude za cvijeće. Zbog svojih povećih dimenzija one su prvotno korištene isključivo na vanjskim površinama, na terasama, balkonima, u vrtovima, dvorištima, parkovima, na stazama, paviljonima i šetalištima. Međutim, danas se je situacija dobrano promijenila i žardinjere se podjednako koriste kako u unutarnjim, tako i na vanjskim prostorima.

Uloga žardinjera u prostoru

U novije vrijeme žardinjere su postale veliki izazov za dizajnere unutarnjeg interijera koji su svojim maštovitim idejama potvrdili da se ove posude za biljke mogu savršeno uklopiti u bilo koji interijer i pretvoriti ga u moderan i atraktivan prostor.

Stoga su posljednjih godina žardinjere rado viđen gost u većim zatvorenim prostorima kao što su primjerice veći uredski prostori, škole, trgovački centri, banke i ostale institucije, ali i u privatnim kućama i stanovima koji raspolažu s nešto većom kvadratnom površinom.

Širok asortiman materijala

Današnja napredno razvijena i moderna tehnologija proizvodnje omogućuje izradu žardinjera od različitih materijala, od onih klasičnih kao što su beton, kamen, drvo i plastika do onih manje klasičnih, modernih i neobičnih kao što su primjerice keramika, kaljeno staklo, inox, bambus, ratan i sl.

Kod izbora materijala svakako je najvažnija njezina namjena, odnosno mjesto koje će ukrašavati. Tako bi žardinjere koje će biti postavljene na otvorenom prostoru trebale biti izrađene od trajnijih, čvrstih materijala otpornih na različite vremenske uvijete, poput kamena ili betona.

Nasuprot tome, žardinjere koje će krasiti unutrašnjost nekog prostora mogu biti izrađene od osjetljivijih, ali u današnje vrijeme modernijih i atraktivnijih materijala poput bambusa, ratana, drveta itd.

Nadalje, materijal od kojega je žardinjere izrađena trebao bi se birati i prema tome hoće li ona biti postavljena na fiksno mjesto ili će se povremeno premještati. Dakako, žardinjere koje će se premještati s jednog mjesta na drugo svakako bi trebale biti izrađene od lakših materijala kako bi njihovo prenošenje bilo što jednostavnije. One, pak koje su namijenjene za konkretan položaj na kojemu će ostati dugo vremena mogu biti od betona, kamena ili drugih teških materijala.

https://www.youtube.com/watch?v=TL3RM5Hw9uM

Modeli za svaki prostor

Što se tiče dizajna i oblika ovih posuda, izbor je više nego bogat. Tako se mogu kupiti pravokutne žardinjere (www.miravila.com/hr), okrugle, cilindrične, ovalne, višekutne, žardinjere u obliku valjka itd.

Oblik koji ćete izabrati ovisi prvenstveno o vašim estetskim sklonostima, kao i o izgledu i dizajnu interijera ili eksterijera za koji je žardinjera namijenjena. Ako niste sigurni koji oblik bi najbolje pristajao u vaš dom, na terasu ili dvorište, zatražite savjet od proizvođača ili prodavača.

Na tržištu je u ponudi zaista šarolika palete različitih materijala, oblika i boja žardinjera, a na vama je samo da odaberete onu koja će zadovoljiti vaš ukus i koja će se najbolje uklopiti u vaš prostor.

Drvene tegle za cvijeće vrlo su popularne

Cjelogodišnja zanimacija uz drvene tegle za cvijeće

Kada je riječ o cvijeću, vrlo bitne za njihovu sadnju su žardinjere za cvijeće. One danas dolaze u različitim dimenzijama i materijalima izrade, a među popularnijima su svakako drvene tegle za cvijeće. Ovisno o tome koje bilje ili cvijeće sadite te u kojem prostoru se ono nalazite, možete odabrati različite vrste, oblike i dizajne.

Članci iz iste kategorije: