Roštilj i roštiljanje

Ljeto, visoke temperature i slobodan dan – idealna prilika da se s prijateljima, porodicom ili drugom grupom ljudi razbaci ukusan i mirišljav roštilj. Da bi sve ostalo dobro, potrebna je i dobra organizacija, ali tu su i neke stvari koje se moraju znati ako želite da vaš roštilj bude uspješan.

Ugalj, plin, struja…

Danas na tržištu imamo brojne roštilje s brojnim prednostima i manama. Ipak, tradicionalni ugljeni roštilj nekako se uvukao pod kožu kada su u pitanju porodični izleti, nedjeljna okupljanja i slično. To je vjerojatno zbog mirisa i specifičnosti pripreme ovakvog roštilja za rad. BBQ, kako se u svijetu kaže jednostavno nije roštilj bez tog specifičnog mirisa.

YouTube video

Kako je i najpopularniji, red je da vam damo neke korisne savjete. Za početak pripremite dobra drva za potpalu, novine, kocke za vatru i slično. Naravno tu su i neizostavni briketi i ugalj kako bi sve prošlo u najboljem redu. Pazite da vam meso ne izgori, a pored sebe uvijek imajte flašu vode, ako je potrebno gasiti vatru.

Salate i dodaci

Svima su na umu prvo meso, eventualno neko povrće za roštilj i na kraju kruh i slični proizvodi, a često budu izostavljene salate, a rijedak je slučaj da se nađu i dodaci kakvi su BBQ sosovi i slično. Razlozi za ovo nama iskreno nisu poznati, jer uz dobar roštilj ide i dobra salata i sos.

Na internetu možete pronaći brojne recepte za ukusne BBQ sosove, ali i salate koje odlično pristaju uz roštilj. Naravno, ako ne želite previše da komplicirate, uvije možete da se poslužite dobrim starim lukom, koji je idealan uz svaku vrstu roštilja, ali iza kog ostaje neugodan zadah. Odličan način da se istog riješite jeste kašika ili dvije senfa, koji jednostavno suzbija miris crvenog luka!

Spremni za polazak

Na kraju kada ste sve isplanirali, vaš idealan dan u prirodi, izletištu ili vašem vlastitom vrtu može početi. Međutim, svakako dan ili dva prije provjerite vremensku prognozu kako se ne bi iznenadili kišom koja može pokvariti vaš roštilj. Ipak, bilo kiše ili ne uz pravo društvo, poneko piće i naravno dobar roštilj, dobra zabava i provod ne mogu izostati sve i da hoće!

Ako želite saznati koje koja dodatna oprema postoji za cijev za zalijevanje, onda si pročitajte članaka na tu temu tako da slijedite linku.

Članci iz iste kategorije: