Growbox predstavlja moderan uzgoj bilja

Općenito o growboxu

Growbox je djelomično ili pak potpuno zatvoren sustav za uzgoj biljaka u malim prostorima ili unutra. Razlog za odabir ovakvog sustava najčešće je manjak vanjskog prostora ili pak uzgoj bilja tijekom hladnijih godišnjih doba.

Uz to, growbox je odličan način za zaštitu bilja od raznih štetnika ili pak bolesti koje mogu napasti bilje tijekom rasta. Postoji nekoliko vrsta, a stupanj automatizacije i način brige ponajviše ovisi o novcu koji planirate uložiti, vrsti bilja koje uzgajate, ali i vremenu koje planirate potrošiti za uzgoj.

YouTube video

Različite baze growboxa

Dvije su mogućnosti baze svakog growboxa :

  •  Zemlja
  •  Voda 

Uzgoj biljaka u zemlji tradicionalan je način uzgoja o kojemu se može pronaći mnogo informacija iz mnogih izvora, no ipak, hidroponski uzgoj sve je popularniji jer omogućuje korištenje nusproizvoda iz uzgoja ribe ili peradi kao hranjivih tvari za vodu. Uz to, hidroponski growbox omogućuje uzgoj velikog broja vrsta, od cvijeća do povrća. Pravila za uzgoj u njima nešto su drugačija od onih s bazom od tla, no statistički gledano hidroponski uzgoj često rezultira većim prinosima.

Automatizacija ili ručni rad pri uzgoju biljaka

Pozitivna strana growboxa jest da je moguća veoma visoka razina automatizacije. Ipak, mnogi početnici kreću samo s najnužnijim alatima – kutijom u kojoj se nalazi baza i rasvjeta za rast te hranjive tvari (koje ponajviše ovise o vrsti bilja koju uzgajate). Ipak, growbox sustavi mogu se u potpunosti i automatizirati, za što je ipak potrebno još nekoliko dodataka poput :

  •  sustava ventilacije,
  •  sustava za održavanje temperature,
  •  sustava za održavanje razine CO2. 

Članci iz iste kategorije: