Zidna rasvjeta ima funkcionalni i dekorativni značaj

Kada je riječ o vrstama rasvjete u kućanstvima, ljudi se najčešće odlučuju za stropnu rasvjetu. To i ne čudi jer je riječ o tipu rasvjete koja može odlično osvijetliti cijeli prostor, ako sadrži jako rasvjetno tijelo. No, osim stropne rasvjete, mnogi se odlučuju i za zidnu rasvjetu. Ona je zanimljiva zbog činjenice da je također riječ o vrlo funkcionalnom tipu rasvjete, ali istodobno može imati i odličan dekorativni karakter. Upravo zbog toga se danas u trgovinama može pronaći sve veći izbor zidne rasvjete.

Funkcionalnost

Zidna rasvjeta je prije svega funkcionalna. Na zid se tako mogu postaviti razne vrste lampi koje će obasjavati cijeli prostor, ali mnogi često postavljaju i lampe namijenjene osvjetljavanju određenog dijela prostora, poput reflektora. Zidna rasvjeta ovog tipa se može i pomicati pa svjetlost možete po potrebi usmjeriti na određeno mjesto. Takav tip rasvjete se često koristi i u industrijske svrhe, za osvjetljenje u raznim halama, pogonima i sličnim mjestima. Dobro postavljena zidna rasvjeta na više mjesta može odlično osvijetliti željeni prostor.

YouTube video

Dekorativnost

Zidna rasvjeta dostupna je u mnogo različitih zanimljivih oblika. Upravo zbog toga može se koristiti i kao odličan dekorativni element te s pravilnim postavljanjem može itekako utjecati na dojam cijele prostorije. Često se zidna unutrašnja rasvjeta koristi kako bi se posebno istaknule određene stvari na zidu. Jedna od takvih primjena je za isticanje slika. Zidne lampe postavljene ispod ili iznad slike će sliku odlično naglasiti i učiniti je primjetnijom.

Tržište

Zidna rasvjeta može se pronaći u raznim trgovinama s rasvjetnim tijelima. S obzirom na sve veću popularnost ovakvog tipa rasvjete, ponuda različitih rasvjetnih tijela koje možete postaviti na zid je sve veća. Tako je moguće pronaći razne zidne lampe, reflektore, svjetlosne trake i ostalo. Kada je riječ o žaruljama, za zidnu rasvjetu su idealne led žarulje. One će pružiti dugi vijek trajanja te dugotrajnu uštedu. A budući da će zidna rasvjeta svaki dan dugo biti u funkciji, pogotova ona dekorativnog karaktera, onda je svakako dobro da se koriste žarulje dugog vijeka trajanja i dugoročne uštede. A trenutno su led žarulje upravo najbolji tip žarulja koji će zadovoljiti sve ove uvjete.

 

Članci iz iste kategorije: